Vid utformning av trycksaker används ofta bilder. Bilderna behöver då anpassas så att de passar in i trycksakens bildrutor (storleksmässigt och i förhållandet mellan bredd och höjd, dvs. formen på rutan).

Här kommer några enkla tips vid beskärning av bilder. Fungerar för alla typer av bilder och storleksförhållanden.

Grundregel vid bildbeskärning

När du ska beskära bilden ska du föreställa dig den i tre horisontella och tre vertikala delar. Viktiga detaljer ska vara i närheten av, eller ha tyngdpunkten vid, linjernas skärningspunkter. Ögon, ansikten och horisonten är exempel på sådana detaljer.

Undvik att lägga viktiga detaljer mitt i bilden. Den upplevs då lätt som tråkig och odynamisk.

Exempel 1

Titta på bilderna nedan och känn efter vilken bild som känns bättre och trevligare. Om du nu föreställer dig uppdelningen i tre vertikala och tre horisontella delar så syns det tydligt att viktiga detaljer som ansikte och ögon ligger centralt i den vänstra bilden. Dessutom är handen avklippt i bildens nederkant. I den högra bilden ligger ögon och ansikte och även lite av handen i linjernas skärningspunkter.

Exempel 2

Jämför bilderna nedan och känn efter vilken som känns bäst.

Vänstra bilden: Typisk ansiktsbild med huvudet och ögonen i mitten av bilden.
Högra bilden: Ögonen och munnen i de tänkta delningslinjerna och vänstra ögat i skärningspunkten av linjerna.

Tänk på vid beskärning av porträttbilder: Var inte rädd att klippa av pannan upptill om det behövs. Däremot är det noga med luft under hakan för att bilden ska kännas välbalanserad.

Exempel 3

Titta på bilderna nedan och känn efter vilken bild som känns bäst. Vid bilder på personer och vid föremål som rör sig; försök att beskära så att plats/utrymme finns framför ”objektet”. Personen skall ”titta in i bilden” och fågeln ska flyga ”in i bilden” i motsats till ”ut ur bilden”.

Exempel 4

Jämför bilderna nedan och känn efter vilken bild som känns trevligare.

Sist men inte minst: Regler är till för att brytas (vid rätt tillfälle och för att åstadkomma annorlunda effekter).

Hoppas att dessa enkla regler hjälper dig att få snyggare bilder i dina trycksaker.