Ofta uppstår en viss begreppsförvirring när digitala bilder skall användas för olika ändamål, så som skärmvisning, utskrift eller tryck.

Och nog kan det vara förvirrande. Lågupplöst, högupplöst, upplösning, antal pixlar, dpi, ppi och megapixel. Vad betyder alla de här begreppen och hur hänger de ihop.

Om vi börjar med lågupplöst och högupplöst så är det två begrepp som man brukar använda för att beskriva om en bild är anpassad/lämplig för visning på bildskärm (lågupplöst) eller för utskrift/tryck (högupplöst).

Upplösning för skrivare/tryckpressar anger man i dpi (dots per inch = punkter per tum). Detta anger hur många punkter en skrivare är kapabel att rita för att skapa ett 1 tum (2,54cm) långt streck på papperet. Vanliga skrivarupplösningar är 600 eller 1200 dpi. Ju högre upplösning desto bättre bildkvalitet får man av skrivaren (till en viss gräns då ögat inte längre kan se skillnad).

Upplösning på digitala bilder anges i ppi (pixels per inch = pixlar per tum). Ppi är endast relevant när man pratar om det i samband med hur stor en bild ska visas på ett papper i ett visst dpi.

Dpi och ppi förväxlas ofta och man säger ofta dpi när man menar ppi. Detta gör emellertid inte så mycket eftersom man ändå förstår vad som menas då man antingen pratar om en bilds upplösning eller en skrivares.

Det riktiga måttet på hur stor en digital bild är, är dess pixelmått. Pixelmåttet är hur många pixlar bred respektive hög en bild är. Tar man arean av dessa värden (bredd × höjd) får man megapixel vilket är vad man pratar om i samband med digitalkameror.

Hur vet jag att storleken på min digitala bild räcker till för att få en bra kvalitet för mitt ändamål

Man brukar säga att för att skriva ut en bild på en vanlig skrivare (1200 dpi) så räcker det att bilden är 200 ppi. Ska bilden då vara 10 × 10 cm kan man räkna ut hur stort pixelmåttet måste vara med formeln 10 cm / 2,54 cm × 200 pixlar = 788 pixlar (bred och hög).

För tryck brukar man räkna med 300 ppi och då behöver alltså bilden vara 10 / 2,54 × 300 = 1182 pixlar bred och hög.

Vad menar vi då med kvalitet i det här fallet. Jo, om bilden innehåller för få pixlar (är för liten) för ändamålet, kommer bilden att upplevas som ”pixlig”.

Bildbehandlingsprogram (som t.ex. Photoshop eller Gimp) har flera inställningsmöjligheter för att anpassa digitala bilder till dessa olika ändamål.